• Fri fragt ved køb over 500 dkk
  • Din bestilling sendes inden for 1-3 arbejdsdage
  • 30 dages returret på dit køb

Mange heste har brug for at supplere deres sædvanlige foderindtagelse med mineraler og vitaminer for at føle sig godt tilpas. Nogle heste kan have brug for særlige kosttilskud til at håndtere problemer som stive led, ubalance i tarmene og nedsat præstationsevne.

Men hvordan ved jeg hvilket fodertilskud, der virker til min hest?

Hvis du skal give et fodertilskud til din hest, skal du først vide, hvad det er, du føler hesten mangler. For at finde ud af hvilket fodertilskud, der passer til netop din hest, skal du læse op på de forskellige muligheder, der er tilgængelige, og derefter være kritisk over for kilder. Måske høre med venner og bekendte og derefter vælge et fodertilskud, som du kan prøve på din hest. Du skal dog vide, at det ikke er sikkert, at det specielle fodertilskud, du har valgt, virker på din hest, og så skal du måske kigge videre, indtil du finder et, der virker og så holde dig til det.

Er der nogen risici ved fodertilskud?

Nogle fodertilskud kan blive farlige i tilfælde af overdosis, så det er meget vigtigt, at du læser brugsanvisningerne ordentligt og ikke fodrer mere end nødvendigt. Det naturlige for hesten er jo et godt grovfoder og ikke meget pulver.

De mest almindelige spørgsmål, vi får hos Börjes om fodertilskud

De mest almindelige spørgsmål handler om, hvilke fodertilskud, kunderne skal give, hvis de for eksempel har en hest med ubalance i tarmene, der får dårlig mave og har brug for noget til at berolige maven. Hvad man skal give til en hest med dårlig hovkvalitet, er et andet almindeligt spørgsmål.


Problemer med leddene er også almindelige hos heste, og der er mange forskellige fodertilskud, der "lover" at gøre hestens led bedre. Hyaluron, djævleklo, hyben, glucosamin – listen bliver ved og ved. Mange efterspørger også fodertilskud, der forbedrer hestens præstation, det vil sige noget, der gør det muligt for hesten at klare det lille ekstra eller komme sig hurtigere. Hvis vi går til ældre heste, kan de have brug for noget, der smører de stive led.

Hvad indeholder foderet egentlig, og hvilke tilskud har hesten brug for?

Et analyseret grovfoder og en gennemtænkt foderration hjælper med at holde hesten sund og i stand til at klare sit arbejde. Fodertilskud til heste skal ses som et supplement til grovfoderdækningen til behov, som basisfoderrationen ikke dækker. Hesten kan også være på et stadie, en alder eller på et træningsniveau, hvor der er behov for støtte eller give forebyggende hjælp til normale biologiske funktioner.

Der er et meget stort udvalg af forskellige kosttilskud, så hvordan vælger du mellem dem?

De fleste fodertilskud til heste har et særligt fokus. Nogle er til hove, noget til led, andre er til mave/tarmbalance, fremmende for præstationen eller beroligende osv. Hvilket supplement, man skal vælge, skal simpelthen bestemmes af hestens behov.

Alle heste forskellige. Nogle har dårlige hove, nogle har problemer med mave/tarme, andre stresser let sig selv, og nogle kan have brug for hjælp i forbindelse med hård anstrengelse. Der er heste, der har lav udholdenhed eller har behov for længere tid til restitution. Nogle hopper har problemer med kraftig brunst, og der er også vallakker med hingstenykker. Der er mange eksempler på situationer, hvor forskellige kosttilskud kan være nyttige eller virke som supplement til den almindelige foderration. Herunder har vi listet en række forskellige kosttilskud og deres virkning.

Mineraler bør altid supplere foderrationen og kan købes som færdige blandinger. Mineraler og sporstoffer er nødvendige for et stærkt skelet, til muskler og en række andre funktioner i kroppen. Det er primært kalk og fosfor, hesten har brug for, men også kobber, magnesium og jern.

Nogle andre vigtige ting at huske på, når det er meget varmt og / eller hestene gør hårde træningspas, er vand- og saltbehov. Disse to går ofte hånd i hånd. Hvis hesten ikke får nok salt i foderrationen, er der risiko for, at den drikker mindre og risikerer at blive syg. Hold øje med, at din hest indtager nok salt - en saltsten er en god tilføjelse, men er sjældent nok til at dække hele saltbehovet.

Nogle eksempler på tilskud og deres virkning
Vitamin B

Vitamin B er et vigtigt supplement til hårtab, lav appetit og også under hård træning og konkurrence. Hjælper kroppen med at få en bedre restitution i muskulaturen efter hård anstrengelse.

E-vitamin

Holder muskler og led bløde. Hjælper også med iltning af blodet, hvilket giver en højere optagelse.

Glucosamin

stiger med træning og konkurrence. Glucosamin giver stærkere væv i muskler, sener og knogler, hvilket igen skåner kroppen under stærk stress.

Magnesium

Magnesium er et af de mineraler, som både mennesker og heste ofte mangler. Det er et af kroppens vigtigste mineraler. En aktivator til de fleste enzymer, og det er nødvendigt for f.eks. nerve- og muskelfunktion samt hjerte og kar. Magnesium kan ikke opbevares i kroppen, men bør indgå i den daglige foderration.

Biotin

Til skøre, revnede hove og for at stimulere hovvækst.

Thiamin

Vitamin B1 er en klassisk komponent i behandlingen af patella hooking som foreskrevet af en dyrlæge. Thiamin er et vigtigt stof til kroppens håndtering af stress. Magnesium og tryptophan er andre stoffer, der også deltager i den beroligende proces.

Kiesel

Gavnlig for hove og pels samt for udvikling af stærke led.

Hørfrøolie

Har meget højt indhold af Omega 3, 6 og 9. Giver meget flot pels og hjælper med at holde mave / tarme i orden.

MSM

Er et organisk svovl, der er en meget vigtig bestanddel af kroppens proteiner og keratin. Ved at give tilskuddet dagligt, hjælper du disse proteiner med at opbygge kroppens brusk, sener, bindevæv, muskler og skelet.

Loppefrø

Til heste, der har haft sandkolik eller til forebyggende formål.

Æbleeddike

Klassisk fermenteret eddike fremstillet af grønne og røde æblesorter. Holder en surhed på ca. 5%.

Djævleklo

En afrikansk urt, der hovedsageligt vokser i Sydafrika og Namibia. Djævleklo kan gives forebyggende for at reducere stivhed og stimulere mobilitet på ældre heste eller i tilfælde af lignende problemer, der allerede er opstået.

Rødbede

Rødbeder bruges til at øge udholdenhed og fremskynde restitution.

Chiafrø

Chia er et næringsrigt frø med højt indhold af protein, fedt, mineraler, vitaminer og antioxidanter. Et fremragende valg at fodre med før eller efter arbejde for at øge udholdenhed og restitution.