• Fri fragt ved køb over 500 dkk
  • Din bestilling sendes inden for 1-3 arbejdsdage
  • 30 dages returret på dit køb

Sådan klipper du hesten


Henimod efteråret overvejer mange, om de skal klippe deres hest. Om du skal klippe din hest eller ej, handler først og fremmest om at have styr på, hvor meget din hest rides og trænes i den kolde tid. Hvis din hest trænes regelmæssigt, kan det være en god ide at klippe. Træner du sjældnere, kan du ofte springe klipningen over, og i stedet sørge for at trække eller skridte den tør.



Oktober-november er et passende tidspunkt at begynde at klippe. Det vil sige, når hesten får sin vinterpels. Du kan efterfølgende fortsætte med at klippe den med jævne mellemrum efter behov. Henad foråret er det på tide at slutte med at klippe for ikke at forstyrre hestens naturlige hårfældning.

Hvilke fordele og respektive ulemper er der ved at klippe hesten??

En klippet hest bliver ofte friskere og får større arbejdslyst, da den ikke bliver lige så varm af arbejdet. Den er også lidt lettere at holde ren. En ulempe kan være, at hesten bliver mere følsom over for slidmærker fx fra sadel og schenkel. Bruger du pelsglans på hestens følsomme steder, kan det modvirke dem. En bringebeskytter er også god til at forebygge slidmærker på bringen.

Hvis hesten er klippet, skal den have dækken på. Vi har mange, forskellige modeller og tykkelser, som kan hjælpe med at holde din hest varm og afslappet.

Forberedelse er vigtig

Sørg for, at alt er forberedt inden du begynder at klippe.

  • slip skærene
  • klippemaskine, der virker
  • forlængerledning. Obs! Tjek, hvordan du lægger ledningen, så hesten ikke træder på den
  • måske en slikkesten
  • en god skammel, så du kan komme til over det hele
  • brug gerne en grime, du kan tilpasse på næsen, så du kan gøre den større eller mindre
  • det er også godt at have et opbindingsgrimeskaft, hvis hesten kaster med hovedet.

Skarpe skær

Det er vigtigt, at du bruger slebne og dermed skarpe skær. Vælg altid skær, der er beregnet til at klippe heste med. Et skær rækker til 4-5 klipninger afhængig af, om du holder hesten væk fra grus og snavs, inden du begynder at klippe. Olier skæret 1-2 gange per side. Du kan indlevere dine skær til slibning i alle Börjes butikker.

Klippemaskiner

Vælg altid en klippemaskine, der er beregnet til at klippe netop heste med. Vi anbefaler, at du bruger en lille og praktisk klippemaskine til hovedet. Du kan også bruge den fx på benene. Vi foreslår, at den lille klippemaskine er en ledningsfri model. Den store klippemaskine er som regel med ledning. Der findes flere modeller at vælge imellem. Hesten kan blive bange for klippemaskinens lyd, så brug gerne en lydsvag maskine, hvis du har mulighed for det.

Hvor meget skal jeg klippe?

Det findes forskellige slags klipninger. Her kan man have brug for at prøve sig frem, både når det drejer sig om teknik og udstyr.

Ved fuldklipning klipper du hesten fra top til tå, også ben og hoved. Det kan være godt for heste, som rides meget, og som ikke er så meget ude om vinteren. Ved fuldklipning efterlader du måske pels, lige hvor sadlen ligger ligesom et underlag. Tænk over, at det ikke bliver for kort. Heste får let slidmærker bagtil, hvor sadlen ligger. Gør det hellere lidt for langt. Eller slet ikke noget!

Hvad angår halvklipning, er der forskellige variationer. Man kan nøjes med kun at klippe hals partiet ned til sadelgjorden, men efterlade pels tilbage på ryg og ben. En anden variation er jagtklipning. Den går til hvirvlen i pelsen bagtil. Det forklares tydeligere i videoen.

Hvis det er første gang, du klipper, skal du måske begynde med at klippe et mindre område af pelsen først og få gerne hjælp fra en, med mere erfarenhed.

Hovedklipning

I videoen giver vi forskellige tips og teknikker, men det er vigtigt at tænke over, at du er forsigtig. Hesten er følsom i hovedet. Brug helst en lille og ledningsfri klippemaskine. Hold altid en hånd på hesten, så den fokuserer på hånden i stedet for maskinen. Når man klipper ører, bør du hvile hånden godt mod, hvor hestens øre sidder fast, så du har solid støtte rundt om øret. Det gør klipning af ører lettere. 

Klipning omkring manen

Når du klipper ved manen, så begynd mod hårene. Vend så maskinen og klip fra manen og nedad, så du så ikke kommer til at klippe noget af manen af og får en god kant, som følger pels og man. 

Klipning af ben

Når du kommer til benene, så hav altid en hånd på benet. Hvis hesten er lidt urolig, kan du klø den med hånden, så hesten føler sig tryg. Når du klipper benene, så løft benet op og klip rundt om det. Det gælder ved både for- og bagben. Hesten er følsom omkring dette område, og løfter du benet op, så står den stille og føler sig mere tryg. Løft benet godt op, og læg det, så det hviler på dit lår. Du får en mere rolig hånd, og hesten kan hvile sit ben mod dig, mens du klipper færdig. 

Min hest kan ikke lide at blive klippet, hvad skal jeg så tænke over?

Hele tiden at holde en hånd på hesten, og måske klø, den let, så hesten kan fokusere på din hånd i stedet for klipningen. En lydsvag klippemaskine kan også gøre det lettere. At være to, som hjælpes ad, plejer også at være en god ide. Så kan den ene fokusere på at klippe, og den anden på at holde heste rolig, hvilket er særlig vigtigt, hvis du har brug for at klippe mere følsomme steder, som under maven eller på bagsiden af benene. Hvis I er to, som hjælpes ad, kan løsningen også være en slikkesten, som tilbydes hesten!